📖 Hollandaise
Hollandaise: Den Hollandske Smørsovs med Fransk Hjerte
⏳ Historisk Udvikling
Oprindelsen - 1600-1700-tallet
På trods af navnet er hollandaise en fransk opfindelse. Navnet stammer sandsynligvis fra, at sovsen blev lavet med hollandsk smør, som i 1600- og 1700-tallet blev betragtet som det fineste smør i Europa. Hollænderne var mestre i smørproduktion og eksporterede store mængder til Frankrig. Alternativt kan navnet stamme fra en fransk imitering af en hollandsk smørsovs.
1800-tallet - Kanonisering
Hollandaise blev formelt kanoniseret som en af de fem "mother sauces" i det franske køkken af Auguste Escoffier i begyndelsen af 1900-tallet. Allerede i 1651 nævnte den franske kokke-forfatter François Pierre La Varenne en lignende sovs i sin kogebog "Le Cuisinier François".
Moderne tid
I dag er hollandaise uadskilleligt forbundet med Eggs Benedict, en ret der blev opfundet i New York i slutningen af 1800-tallet. Sovsen bruges også klassisk til asparges og andre grøntsager samt fisk.
🌍 Kulturel Betydning
Hollandaise er en af de mest tekn iske sovse at mestre og betragtes som en grundpille i den klassiske kokkeuddannelse. En vellavet hollandaise kræver præcision, tålmodighed og forståelse for emulsioner. Sovsen symboliserer fransk haute cuisine og er et eksempel på, hvordan simple ingredienser kan transformeres til noget ekstraordinært gennem teknik.
🔮 I Dag
Moderne køkkener har udviklet tricks til at stabilisere hollandaise, inklusiv tilsætning af en smule vand eller brug af stavblender. Nogle kokke laver en "hollandaise mousseline" ved at tilsætte pisket fløde. Instant hollandaise pulver findes også, men kan ikke måle sig med den friske version.
💡 Vidste Du?
- •Den klassiske trio: Eggs Benedict består af engelsk muffin, pocheret æg, bacon/skinke og hollandaise
- •Hollandaise er basis for mindst 10 andre klassiske sovse, inklusiv bearnaise og mousseline
- •Sovsen skal holdes mellem 60-65°C - for varm og den skiller, for kold og den stivner
- •En ægte hollandaise laves altid frisk og kan ikke genopvarmes succesfuldt
Klar til at lave Hollandaise?
Nu hvor du kender historien - prøv selv at lave den klassiske opskrift!
Se opskrift →