Forside / Historie / Mayonnaise

📖 Mayonnaise

Mayonnaise: Emulsionens Mirakel fra Middelhavet

⏳ Historisk Udvikling

1

1756 - Mahóns Belejring

Den mest populære oprindelse shistorie placerer mayonnaisen i den spanske by Mahón på Menorca i 1756. Under belejringen af byen opfandt hertugen af Richelieus kok sovsen ved at emulgere æg og olie, da der ikke var fløde til rådighed. Navnet "mahonnaise" blev senere til "mayonnaise".

2

Alternative Teorier

Andre historikere mener, at mayonnaise er langt ældre og stammer fra aioli-traditioner i Provence eller katalanske allioli. Nogle mener ordet kommer fra det franske "manier" (at røre) eller det oldfranske "moyeu" (æggeblomme). Sandheden er sandsynligvis, at lignende emulsioner har eksisteret i Middelhavsområdet i århundreder.

3

1800-1900-tallet - Industrialisering

I 1905 begyndte Richard Hellmann at sælge sin hjemmelavede mayonnaise fra sin delikatesse i New York. I 1913 startede han masseproduktion og Hellmann's blev senere verdens største mayonnaisemærke. I Europa startede lignende industriel produktion, og mayonnaise blev tilgængelig for alle.

🌍 Kulturel Betydning

Mayonnaise er blevet en af verdens mest brugte sovse og findes i næsten alle kulturer i varierende former. Den repræsenterer kulinarisk kemi i sin mest elegante form - hvordan vand og olie kan bindes gennem emulgering. Mayonnaise er basis for utallige sovse fra aioli til thousand island, remoulade til tartarsovs.

🔮 I Dag

Moderne mad science har ført til variationer med alt fra trøffel til wasabi. Veganske mayonnaiser med aquafaba (kikerævtevand) eller sojamælk har gjort sovsen tilgængelig for flere. Kewpie mayonnaise fra Japan har skabt en global fanbase med sin umami-rige smag. Debatten om hjemmelavet versus købt mayonnaise fortsætter.

💡 Vidste Du?

  • Mayonnaise er teknisk set en emulsion - olie suspenderet i vand gennem æggeblomme
  • Den gennemsnitlige amerikaner spiser ca. 1,5 kg mayonnaise om året
  • Japansk Kewpie mayonnaise bruger kun æggeblommer og har MSG for ekstra umami
  • Der er årlige mayonnaise-mesterskaber hvor kokke konkurrerer i at lave den perfekte mayo

Klar til at lave Mayonnaise?

Nu hvor du kender historien - prøv selv at lave den klassiske opskrift!

Se opskrift →